Kebajikan Guru Sentiasa Saya Utamakan – Maszlee

Susulan daripada kes rotan pelajar yang telah mengejek gurunya sebagai “Cikgu Pondan” beberapa hari lalu, hari ini, Menteri Pendidikan YB Dr Maszlee Malik telah memberikan respon dan mengeluarkan kenyataan.

Beliau menegaskan bahawa isu ini perlu diadili dengan baik dan semua pihak perlu menolak pandangan yang ekstrim. Di sini dikepilkan kenyataan beliau yang boleh dilihat di laman Facebook Page Rasmi beliau.

Saya memahami keresahan guru dan masyarakat berhubung kejadian rotan melibatkan seorang guru dan murid di Johor Bahru, Johor semalam.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memandang serius kejadian seperti ini dan jelas ia perlu ditangani secara menyeluruh kerana melibatkan hal berkaitan adab seorang murid terhadap guru dan reaksi seorang guru terhadap situasi luar jangka yang dihadapi.

Seperti yang saya tekankan semalam, kes ini akan akan dikendalikan secara adil mengikut semua peraturan yang ada dan hasil siasatan akan dimaklumkan kepada umum.

Keadilan ini sangat penting kerana kita semua bukan sahaja perlu bertindak adil kepada pihak murid, tetapi juga kepada pihak guru yang berkenaan.

Saya juga ingin menegaskan, kebajikan guru sentiasa berada dalam perhatian saya. KPM komited untuk memastikan guru mempunyai sokongan penuh dalam melaksanakan tanggungjawab mereka. Untuk itu, KPM akan menambahbaik sokongan mental dan emosional kepada para guru agar mereka dapat melaksanakan tugas mereka dengan sempurna.

Dalam masa yang sama, ibu bapa harus terus bekerjasama dengan para guru dalam mendidik anak-anak. Masyarakat mempunyai tanggungjawab untuk memastikan anak-anak yang kita bina di sekolah adalah anak-anak yang bersopan santun dan tinggi budi pekerti. Para guru yang mendidik di sekolah juga haruslah menanamkan nilai murni ketika mengajar anak-anak dan sentiasa patuh dengan undang-undang.

Saya yakin, masyarakat yang kita ada hari ini adalah masyarakat yang penuh dengan toleransi dan menyanjung tinggi martabat guru. Apa juga pandangan yang bersifat ekstrem haruslah ditolak.

Jadi apa tindakan sekalipun haruslah berlandaskan undang-undang. Saya menyeru semua untuk mengenepikan emosi dan dan sentimen kerana saya percaya sebagai masyarakat yang maju, adalah menjadi tanggungjawab kita semua untuk mengutamakan perpaduan dan keluhuran undang-undang.

YB Dr Maszlee Malik

Menteri Pendidikan Malaysia 

26 Jun 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *